'Grote bedrijven voorrang op internetverkeer'

Het einde van het internet in de vorm zoals we deze nu hebben, lijkt nu toch in zicht. Volgens een uitgelekt document van de Federal Communications Commission (FCC) in de VS, zou er nagedacht worden over regels waarbij bedrijven tegen betaling voorrang krijgen op ander internetverkeer.

Onlangs heeft Netflix al een deal gesloten met kabelprovider Comcast om de volledige bandbreedte te mogen gebruiken. Maar de FCC wil dit ook voor de rest van het internetverkeer gaan toestaan. Hierdoor zou een website van bijvoorbeeld Google vele malen sneller kunnen laden dan een website op een thuisserver, als deze niet al geblokkeerd is.

"Deze nieuwe regel geeft providers wat ze al zeker een decennium willen: het recht om bepaald verkeer voorrang te geven op ander verkeer. We nemen het nu voor vanzelfsprekend dat bloggers, start-ups of non-profit organisaties op een open internet hun publiek bereiken net als al het ander verkeer op internet," zo vertelt professor Tim Wu, voormalig FCC-adviseur, over het uitgelekte document. "In de toekomst zal dat niet meer zo zijn. Ze zullen achteraan in de rij moeten aansluiten en toezien hoe bedrijven die de providers wel kunnen betalen voordringen. De motivatie is niet ingewikkeld. De providers willen meer geld verdienen, voor wat ze al doen. De Amerikaanse providers vragen soms al het hoogste tarief ter wereld, rond de zestig dollar of meer per maand. Een dienst met een kostprijs van nog geen vijf dollar."