'Schaf eigen bijdrage ziekenhuisbevalling af'

De eigen bijdrage voor vrouwen die zonder medische indicatie in een geboortecentrum of ziekenhuis willen bevallen, moet verdwijnen. Dat staat in een advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), dat in handen is van Eenvandaag.

Het College Perinatale Zorg (CPZ) vindt dat er geen financiële barrières mogen zijn voor mensen die kiezen voor een bevalling in een ziekenhuis of geboortecentrum. De eigen bijdrage voor het bevallen in een geboortecentrum zonder medische indicatie bedraagt nu 336,08 euro.

Het adviesorgaan pleit voor een uniform tarief voor verloskundige zorg. ''Vooral vrouwen met een laag inkomen kunnen niet vrijelijk, zonder financiële overwegingen, kiezen op welke locatie zij willen bevallen, terwijl juist deze groep vrouwen een verhoogde kans op problemen heeft'', aldus het CPZ.

Verder vindt het college dat de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen beter kan. Zij zijn dan ook voorstander van zogeheten integrale zorg, waarbij de zwangere op één plek met alle verschillende hulpverleners te maken krijgt.

Ook Zorgverzekeraars Nederland vindt dat de eigen bijdrage bij bevallingen moet worden afgeschaft, meldt Eenvandaag dinsdag. ''De kwaliteit van de geboortezorg kan verbeterd worden door een integrale aanpak zonder drempels. Verloskundigen, gynaecologen en andere zorgverleners zijn dan samen verantwoordelijk. Daarbij past geen eigen bijdrage die mensen van de overheid moeten betalen voor een poliklinische bevalling.

Minister Schippers gaf het CPZ vorig jaar opdracht om samen met de beroepsgroepen tot een advies te komen dat moet zorgen voor een verbetering van de geboortezorg. Al jarenlang woedt er een discussie over thuis bevallen in Nederland. Een op de drie vrouwen die thuis wil bevallen, belandt alsnog in het ziekenhuis.