Volkswagen boekt meer winst dankzij dochters

Volkswagen heeft in de eerste maanden van dit jaar aanmerkelijk meer winst geboekt, maar het bedrijf heeft die stijging vooral te danken aan dochterbedrijven Audi en Porsche. De winst voor belastingen van Volkswagen zelf daalde juist fors, zo blijkt dinsdag uit cijfers van de overkoepelende Volkswagen Groep.

Het Duitse autoconcern hield eind maart netto bijna tweeënhalf miljard euro over. Dat is bijna 27 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2013. De grootste bijdrage kwam van Audi, dat voor afdracht van belastingen 1,3 miljard euro aan de winst bijdroeg. De winst van Audi was daarmee ongeveer even hoog als vorig jaar.

Ook Porsche deed met een operationele winst van 590 miljoen euro een flinke duit in de zak van de autobouwer uit Wolfsburg. Porsche hield daarmee bijna 22 procent meer over dan vorig jaar. VW-dochter Skoda zag de operationele winst stijgen van 112 naar 185 miljoen euro over, terwijl Seat ongeveer net zo veel verlies leed als vorig jaar.

De zwakste broeder in de Volkswagen-holding was echter het gelijknamige merk zelf. Volkswagen verdiende tussen januari en maart 440 miljoen euro, wat een kwart minder is dan een jaar eerder. De omzet van de totale holding steeg met 2,7 procent naar bijna 48 miljard euro.