Tientallen gewonden door onlusten Donetsk

Als gevolg van onlusten in de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn maandag tientallen mensen gewond geraakt. De spanningen in het oosten nemen toe en de regering in Kiev en het Westen beschuldigen Rusland ervan de onrust op te stoken. Gevreesd wordt dat Moskou de onrust aanwakkert om deze vervolgens als voorwendsel voor militair ingrijpen te kunnen gebruiken.

In Donetsk gingen duizenden betogers de straat op. Zij droegen Oekraïense vlaggen met zich mee en marcheerden door de straten van de stad. Zij werden aangevallen door gewapende lieden die 'Rusland' schreeuwden. De politie probeerde de gewapende lieden nog tegen te houden, maar kon uiteindelijk niets anders doen dan toekijken hoe pro-westerse betogers werden afgeranseld.

In Charkov, eveneens in het oosten, werd burgemeester Gennadi Kernes neergeschoten. Kernes, die in zijn rug werd getroffen, werd naar een ziekenhuis gebracht en direct geopereerd. Hij ligt nog altijd in 'ernstige maar stabiele toestand' in het hospitaal.

Kernes nam na het begin van de protesten vorig jaar, die uiteindelijk de regering van president Viktor Janoekovitsj ten val brachten, lange tijd een pro-Russische houding aan. De laatste tijd heeft hij zich echter meer in het kamp van de nieuwe regering in Kiev geschaard. Het is niet duidelijk wie er achter de aanslag zit.

Pro-Russische separatisten bezetten in de oostelijke stad Kostjantinivka maandag een overheidsgebouw. Het is de zoveelste bezetting in de regio door activisten die de regering in Kiev niet erkennen.

Kostjantinivka ligt op zo'n 160 kilometer van de grens met Rusland. In het bezette gebouw is het stadhuis ondergebracht en zetelt het stadsbestuur. Het pand werd ingenomen door ongeveer vijftien gemaskerde en gewapende separatisten. De stad ligt op slechts 35 kilometer van Slovjansk, de stad die al drie weken in handen is van separatisten. De milities in Slovjansk houden ook zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gegijzeld.