Eurofielen halen uit naar Eurosceptici

De voorzitters van Europese fracties hebben maandag in een debat in Maastricht uitgehaald naar eurosceptische partijen. Volgens de 'lijsttrekkers' bieden eurosceptici geen oplossingen.

"Eurosceptici zijn goed in het benoemen van problemen en het opvoeren van zondebokken", zei Martin Schulz van de Partij van de Europese Sociaaldemocraten. "Maar ze bieden geen enkele oplossing. Dat doen wij."

"De eurosceptische partijen denken dat alle problemen weggaan als ze zich achter hun landsgrenzen terugtrekken", zei de liberale Guy Verhofstadt, een van de grootste voorstanders van verdere Europese integratie. "Maar voor immigratie, werkloosheid, economische problemen en klimaatvraagstukken zijn alleen Europese oplossingen." Wel vond Verhofstadt dat de angsten van eurosceptici serieus moeten worden genomen.

"We hebben als unie van 28 Europese landen de potentie om gezamenlijk klimaatverandering en andere ecologische problemen aan te pakken", zei Ska Keller van De Groenen. "Het is een enorme gemiste kans dat dit nu niet gebeurt."

Jean-Claude Juncker van de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) zei dat hij nooit in een coalitie met extreemrechtse of radicale partijen zou stappen. Hierop nam Verhofstadt hem op de korrel omdat de partijen van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Hongaarse premier Viktor Orban deel uitmaken van de EVP. Volgens Verhofstadt maken deze politici zich schuldig aan ondemocratische en eurosceptische praktijken.

Maandag vond in de Universiteit van Maastricht het eerste verkiezingsdebat tussen de voorzitters van Europese fracties plaats. De 'lijsttrekkers' maken kans om na de verkiezingen voor het Europees Parlement José Manuel Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Studenten konden voorafgaand aan het debat hun vragen aan de politici insturen.