Leider Roemeense zakkenrollersbende gepakt

De leider van een Roemeense zakkenrollersbende is tijdens de viering van Koningsdag in Amsterdam opgepakt. Dat schrijft het Leidsch Dagblad maandag. De politie wist ook nog twee andere Roemenen te arresteren en een aantal Polen, Algerijnen en een Egyptenaar. In totaal werden twaalf zakkenrollers ingerekend.

Het is nog niet bekend hoeveel mensen het slachtoffer zijn geworden van de criminelen, omdat ook maandag nog aangifte gedaan kan worden. Vorig jaar werden tijdens de feestelijkheden rond de inhuldiging zo'n zevenhonderd mensen in de hoofdstad bestolen.

De politie besloot naar aanleiding van de forse cijfers de zakkenrollerij dit jaar extra aandacht te geven. "Zakkenrollerij is dit jaar een extra thema naast alle andere maatregelen die we nemen om Koningsdag gemoedelijk te laten verlopen", zei hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Pieter-Jaap Aalbersberg twee weken geleden bij AT5.

Om de zakkenrollers aan te pakken werd onder meer de hulp van de Roemeense politie ingeroepen. De daders achter de golf van zakkenrollerij van vorig jaar waren veelal Roemenen. De politie verwacht door de nieuwe preventieaanpak dit jaar veel minder aangiftes, zo laat een woordvoerder weten aan het Leidsch Dagblad.