Pro-Russische activisten laten waarnemer vrij

Een van de acht militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is zondag vrijgelaten. Een fotograaf van persbureau Associated Press zag dat de waarnemer, de Zweed Thomas Johansson, in een auto werd gezet waarin medewerkers van de OVSE zaten. De auto reed vervolgens weg.

Eerder op de dag gaven de waarnemers een persconferentie in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk. Ze zeiden in goede gezondheid te verkeren en goed te worden behandeld door hun ontvoerders.

Johansson werd volgens Stella Chorosjeva, woordvoerster van de zelfbenoemde pro-Russische 'volksburgemeester' van de stad, Vjatsjeslav Ponomariov, vrijgelaten op 'humanitaire gronden', omdat hij lijdt aan een milde vorm van diabetes.

Ponomariov zei eerder dat de waarnemers werden opgepakt omdat ze ervan verdacht worden te spioneren voor de NAVO. Drie van de opgepakte waarnemers zijn Duits. Zij reisden in gezelschap van een Poolse, een Tsjechische, een Zweedse en een Deense militair en een Duitse tolk. Pro-Russische lieden hielden de bus waarin zij reisden vrijdag in Slovjansk aan en namen de inzittenden mee naar een naburig gebouw van de veiligheidsdienst dat zij hebben bezet.

Slovjansk is al geruime tijd in handen van pro-Russische betogers en gewapende medestanders. De afgelopen dagen zijn in en om de stad al meerdere personen, onder wie enkele journalisten en drie agenten van de Oekraïense veiligheidsdiensten, ontvoerd. De agenten werden zondag aan Russische journalisten getoond. Ze waren bebloed en geblinddoekt met plakband en droegen geen schoenen en broek meer.