Juncker pleit voor 'verantwoordelijk Europa'

Jean-Claude Juncker, ex-premier van Luxemburg en veteraan in de Europese politiek, heeft zondag in het Bulgaarse Sofia opnieuw zijn plannen voor Europa uiteengezet. Op het partijcongres van de centrumrechtse partij Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije herhaalde Juncker zondag te staan voor een Europa dat zijn verantwoordelijkheid neemt. Maandagavond kruisen in Maastricht de kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie in een debat voor het eerst de degens.

Juncker schreef op Twitter te willen vechten voor een 'Europa dat niet naïef is als het gaat om buitenlandbeleid'. Hij pleit voor een Europa dat zijn tanden laat zien als dat nodig is en haalde als voorbeeld de gespannen situatie in Oekraïne aan. Volgens Juncker moet Rusland de spanningen in het oosten van Oekraïne wegnemen. Als Moskou dat niet doet, dan moeten volgens Juncker de economische sancties worden aangescherpt. Hij meent dat Rusland Europa aan het testen is. "Poetin weet dat we geen oorlog willen. We kunnen hem hier niet mee laten wegkomen", aldus Juncker.

Juncker, die namens de Europese Volkspartij (EVP) meedoet aan de verkiezingen, deelde ook een sneer uit aan de Partij van de Europese Sociaaldemocraten (PES). Volgens hem lijken de socialisten, als het aankomt op economisch beleid, op Columbus: ze weten niet waar ze naar toe gaan en ze weten niet waar ze zijn als ze eenmaal zijn aangekomen.

Voorman van de socialisten Martin Schulz, die vrijdag ook in Sofia zijn verkiezingscampagne aftrapte, schuift maandag net als Juncker, Guy Verhofstadt (lijsttrekker van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), Alexis Tsipras (Europees Links) en Ska Keller van de Europese Groene Partij aan in Maastricht. Het is de eerste keer dat de kandidaten met elkaar in debat gaan. De belangrijkste onderwerpen voor het debat zijn werkloosheid, onderwijs en het betrekken van jongeren bij de politiek. Het publiek zal vooral bestaan uit studenten die voorafgaand aan het debat vragen voor de politici konden insturen.