Weinig inschrijvingen bij 'nieuw' Ibn Ghaldoun

Er zijn tot nu toe nog maar weinig inschrijvingen binnengekomen bij de islamitische middelbare school De Opperd, die het failliet geraakte Ibn Ghaldoun vervangt. Dat zegt directeur Richard Troost in een interview met Nu.nl. Het aantal inschrijvingen ligt volgens hem op dit moment net onder de honderd.

"Nou heb ik begrepen dat vanuit deze wereld laat wordt ingeschreven, maar nu zijn het er te weinig. We hebben 120 kinderen in de eindexamenklassen die van school gaan. Dan zou ik het liefst 120 aanmeldingen willen hebben om dat weer op te vullen, want dan blijf je stabiel", zegt hij.

Nog liever heeft hij dat de school explosief groeit, want met de zeshonderd leerlingen die De Opperd nu telt, is het brede aanbod van onderwijs eigenlijk niet betaalbaar. "Ik denk dat een zelfstandige, betaalbare school in de buurt van de duizend leerlingen moet zitten. Daar streven we naar."

De directeur zegt  er vertrouwen in te hebben, maar denkt dat het nog wel even duurt voordat mensen zich weer gaan aanmelden. "We hebben ouderavonden, een nieuwsbrief, een website en zijn actief op Facebook. Dan hoop ik dat gaandeweg het vertrouwen ontstaat. Dat hoop ik echt, want anders zou het sneu zijn. Dan hebben wij met elkaar een leuke school gemaakt en dan komt de doelgroep niet. Dat zou jammer zijn."

De school werkt op dit moment hard aan het herwinnen van het vertrouwen van de Ummah. Vooral in het contact met andere instituten van wijsheid zoals Rotterdamse moskeeën merkt Troost terughoudendheid. Ouders vragen zich af of De Opperd wel een goede islamitische school is voor hun kinderen.

"Dat lijkt me niet zo'n rare gedachte", zegt hij. Vervolgens benadrukt hij dat de school in alle opzichten islamitisch is, compleet met discriminerende kledingvoorschriften voor vrouwen, de mogelijkheid tot bidden en het reinigen van het lichaam, en met Koranrecitaties.

Troost stelt dat er op dit moment een positieve energie heerst in de school. "Ik kan nu niet anders zeggen dan dat de leraren hier uitermate hard werken en dat de kinderen die ik hier aantref uitermate vriendelijk zijn. Ik vind de sfeer goed, er wordt hard gewerkt en er is positieve energie."

Uit een kluis van Ibn Ghaldoun werden vorig jaar 27 eindexamens gestolen, die daarna door leerlingen tegen betaling werden verspreid. De school werd in oktober failliet verklaard. Troost werkt sinds november voor de school die tijdelijk de naam De Opperd heeft gekregen. Op 1 augustus wordt de nieuwe, islamitische naam onthuld: Avicenna College.