'Toegang Amerika geweigerd om naam'

De vakantie van een gezinnetje is door de Amerikaanse immigratiedienst vakkundig en professioneel om zeep geholpen. Op het vliegveld van Genève kreeg de moeder van het gezin namelijk te horen dat haar de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd is. Zij vermoedt dat dit te maken zou hebben met haar naam.

In het paspoort valt haar naam te lezen als 'Alic, Aida'. Het is volgens haar goed mogelijk dat Amerikaanse overheidsmedewerkers, niet gehinderd door enig blijk van gezond verstand en mogelijk behept met een lichte vorm van dyslexie, dit zouden kunnen lezen als 'Al Qaida'. Genoeg reden om iemand de toegang tot het land te weigeren.

Het plan van de Franse familie was om vanuit Genève naar New York te vliegen. Maar helaas botste men in Genève al op de bureaucratische muur die Amerika opgetrokken heeft. Dit zou terroristen ervan moeten weerhouden naar het 'land of the free' te komen. Een uitleg voor de weigering werd uiteraard niet gegeven. De ambassade in Parijs doet ook geen uitspraken over individuele gevallen die opeens op de Amerikaanse 'no-fly list' staan. De vakantie werd ter plekke geannuleerd. Dit grapje kost het gezin zo'n 2700 euro.

Wat de verantwoordelijke medewerker van de immigratiedienst misschien niet heeft meegekregen is dat de naam Alic wordt uitgesproken als 'Alietsj'. Zoals altijd het geval is bij achternamen van Joegoslavische origine.