Ultrajoden slaan homo in elkaar

Vijf chassidische joden zijn door de politie van New York aangehouden in verband met het in elkaar slaan van een homoseksuele man. 

In december liep de 23-jarige Taj Patterson na een nacht stappen rond vijf uur 's ochtends door de stad Williamsburg. Daar werd de jongeman plots omsingeld door ruim een dozijn mannen.

Een aantal van de mannen bleken van de Shomrim te zijn, een ultrajoodse buurtwacht. Toen Patterson probeerde weg te komen werd hij vastgegrepen, geschopt, geslagen en tegen de grond gewerkt terwijl er leuzen als 'op de grond blijven, flikker!' geschreeuwd werden.

De aanvallers stopten toen ze zagen dat omstanders foto's aan het maken waren. Ook zette een buschauffeur zijn voertuig langs de kant om Patterson te hulp te schieten.

De 23-jarige kwam in het ziekenhuis terecht met een gebroken oogkas, een gescheurd netvlies, bloedproppen en een heel scala aan kleinere verwondingen.

De verdachten worden bende-agressie ten laste gelegd en kunnen indien veroordeeld tot 25 jaar in de cel verdwijnen. Het gaat om de 19-jarige Pinchas Braver, de 29-jarige Abraham Winkler, de 28-jarige Aharon Hollender, Joseph Fried (25) en Mayer Herskovic (21).

Volgens de NYPD Hate Crimes Task Force moesten enkelen worden opgespoord in Israël, waar ze aan vervolging probeerden te ontkomen.