Toezicht op internet moet globaal project worden

Er moet een effectief en legitiem raamwerk komen voor het beheren van het internet. Dat is besloten na een tweedaagse internationale conferentie in Brazilië. In de slotverklaring werd erop gewezen dat grootschalige afluisterpraktijken het vertrouwen in het internet ondermijnen. Over dit onderwerp 'is meer dialoog nodig'.

De afgelopen dagen kwamen regeringsfunctionarissen, academici en technici uit zo'n negentig landen bijeen in Sao Paulo om te bespreken hoe het internet moet worden bestierd. In het slotakkoord werd met instemming gereageerd op de bekendmaking van de Amerikaanse regering dat zij ICANN, de organisatie die het hart van het internet beheert, wil omvormen tot een 'wereldwijd en gemeenschappelijk project' zodra in 2015 het contract met het Amerikaanse ministerie van handel is afgelopen.

"Het is de verwachting dat het proces van globalisering van ICANN zal leiden tot een echte internationale en globale organisatie die het publieke belang dient met een duidelijk uitvoerbare en controleerbare verantwoordelijkheid en transparantiemechanismen die aan de eisen voldoen van zowel de directe belanghebbenden als de wereldwijde gemeenschap", aldus de slotverklaring.

China, Rusland en een aantal andere landen hebben ervoor gepleit het beheer onder te brengen bij de International Telecommunications Union (ITU), een onderdeel van de Verenigde Naties. Burgerrechtenactivisten en een reeks landen zijn daar echter tegen, omdat ze vrezen dat dit landen die met ijzeren vuist de toegang tot internet inperken in de kaart speelt.