'Bezuinigingen op ouderenzorg kost juist geld'

De overheid hoopt door verzorgingshuizen te sluiten en mensen langer thuis te laten wonen de kosten in de zorg te drukken. Maar de sluiting van instellingen kan juist veel geld gaan kosten doordat nog lang niet afbetaalde verzorgingshuizen leeg komen te staan. Trouw schrijft vrijdag dat de sector daardoor een strop wacht.

De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden. Kosten moeten ook worden gedrukt door de zorg bij gemeenten onder te brengen. Experts voorspellen dat door de maatregelen zo'n zeshonderd huizen de deuren moeten sluiten.

Banken vrezen volgens Trouw dat ze een deel van de miljarden die ze in de zorgsector hebben uitstaan niet terugkrijgen als instellingen door leegstand hun schulden niet kunnen afbetalen. "Om de schade te kunnen dekken, zou de overheid met een compensatie voor zorginstellingen over de brug moeten komen", zegt voorzitter van de werkgroep gezondheidszorg van de Nederlandse Vereniging van Banken Michel van Schaik in de krant.

De hoogte van een dergelijke vergoeding wil hij niet noemen, maar als de regering niet met compensatie komt, stappen de instellingen volgens hem naar de rechter. Van Schaik denkt dat ze daar een goede kans maken. Als er uiteindelijk geen compensatie komt, zouden de forse bezuinigingen wel eens bij de overheid terug kunnen komen, voorspelt de voorzitter.

Via een omweg staat de overheid garant voor leningen. Als veel zorginstellingen failliet dreigen te gaan, kan een situatie ontstaan waarin de overheid de portemonnee moet trekken, redeneert Van Schaik.

Ook bij het sinds 2000 opgerichte Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ), waar zorginstellingen die failliet gaan kunnen aankloppen voor steun, zijn ze niet gerust op de plannen. "Wij zijn opgericht om de gevolgen te kunnen opvangen als één zorginstelling failliet gaat, als een soort verzekering. Maar niet voor om gevolgen op te vangen van zoveel sluitende verzorgingshuizen. Nederlanders kunnen zich ook niet verzekeren tegen overstroming", zegt directeur Herman Bellers tegen de krant.