Werkstraf voor Hilversumse vuurwerkgooier

Een 23-jarige man uit Hilversum die op 1 januari illegaal vuurwerk naar een groep mensen gooide moet de maximale werkstraf van 240 uur uitvoeren. De rechtbank in Lelystad vindt dat hij eigenlijk een celstraf verdient, maar omdat hij een vaste baan heeft en in het recente verleden niet voor geweldsmisdrijven is veroordeeld blijft het bij een werkstraf.

Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zeven van de getroffenen hebben nog steeds last van gehoorverlies, littekens en oorsuizen, voerde de officier van justitie twee weken geleden aan. De Hilversummer werd veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling. Ook moet hij de slachtoffers ieder tussen de vijf- en zevenhonderd euro schadevergoeding betalen.

De man gooide het vuurwerk vanaf zijn balkon richting een groep personeelsleden die voor poppodium De Vorstin in Hilversum stonden met een glas champagne. Het ontplofte in het midden van de groep. Een van hen liep een gekneusd borstbeen op. Wat voor de rechtbank meespeelde is dat er geen letselverklaringen zijn, waardoor niet duidelijk hoe ernstig het letsel was en of dat was veroorzaakt door het vuurwerk.

Het Openbaar Ministerie had betoogd dat de Hilversummer de groep opzettelijk zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht of in elk geval de kans dat ze dat zouden krijgen op de koop toe genomen. "Hij heeft daarmee het leven en in elk geval de gezondheid van een grote groep mensen in gevaar gebracht. Zonder enige aanleiding of reden", aldus de officier.