'Menselijke maat in detentiecentra ver te zoeken'

De door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) beloofde 'menselijke maat' in opvang- en detentiecentra in Nederland is nog altijd ver te zoeken. Tot die conclusie komt Vluchtelingenwerk Nederland naar aanleiding van het donderdag verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

"Het rapport geeft duidelijk aan dat er tekortkomingen zijn in de asielprocedure. De focus op snelheid maakt dat er een reëel risico is op verkeerde beslissingen", zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers. Hij zegt zijn hart vast te houden als het gaat om de werkdruk voor medewerkers in de vreemdelingenketen. "Die neemt door aangekondigde bezuinigingen alleen maar toe."

Kuipers vindt het goed dat de overheid sinds het overlijden van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov maatregelen heeft genomen, maar 'dit rapport bevestigt het idee dat er nog onvoldoende is veranderd'. "Wij roepen de staatssecretaris dan ook op het rapport serieus te nemen en de zorgvuldigheid in de asielprocedure te waarborgen."

Vluchtelingenwerk vindt dat meer tijd moet worden vrijgemaakt voor kwetsbare vluchtelingen en dat er meer oog moet komen voor mensen in plaats van productie.

Uit het rapport van de onderzoeksraad blijkt dat vreemdelingen in asielzoekerscentra risico's lopen waardoor zij lichamelijke of geestelijke schade kunnen oplopen. Partijen in de vreemdelingenketen zijn zich daar volgens de raad van bewust en zetten zich in om de risico's te beperken. Maar dat lukt niet altijd. Dat komt onder meer doordat de medewerkers geregeld belangen moeten afwegen die op gespannen voet met elkaar staan. Teeven krijgt dan ook het advies maatregelen te nemen.