Door gaswinning groeide Groningse economie

Door de toename van de winning van aardgas was Groningen vorig jaar de enige Nederlandse provincie waar de economie is gegroeid. Zonder de aardgasbaten kromp de economie van de noordelijke provincie met 1,2 procent echter harder dan het Nederlandse gemiddelde van 0,8 procent. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag weten.

De Groningse economie groeide vorig jaar met 2,7 procent. De delfstoffenwinning in de provincie dikte met acht procent aan. Dat er vorig jaar meer is gewonnen uit de gasbel onder Slochteren oogstte veel kritiek. Het aantal aardbevingen lag hierdoor de helft hoger, waardoor veel huizen beschadigd zijn geraakt. De komende drie jaar wordt de gaswinning weer teruggeschroefd, heeft het kabinet beloofd.

Volgens het CBS was in alle andere provincies sprake van krimp, maar wel met grote verschillen. Zo kromp de economie van Noord-Holland, goed voor tien procent van het bbp, met 0,7 procent. Ook de economieën van Zeeland en Flevoland werden minder hard getroffen dan het gemiddelde. Deze drie provincies profiteerden van de relatief goede prestaties van respectievelijk de handel, chemische industrie en algemene industrie binnen hun grenzen.

Het bbp van Zuid-Holland kromp juist relatief hard met 1,2 procent. Zo werd de economie van Rotterdam kleiner vanwege de slecht presterende olieverwerkende industrie en kromp de economie van Den Haag door de snijdende rijksoverheid. De Zuid-Hollandse economie heeft met 21 procent het grootste aandeel in de Nederlandse economie.

Ook Noord-Brabant deed het relatief slecht, net als alle provincies buiten de Randstad behalve Groningen. Ook Friesland en Drenthe profiteerden licht van de delfstoffenwinning in die provincies.