Tien jaar cel geëist tegen Chinese mensensmokkelaar

Tegen een 35-jarige Chinees heeft het Openbaar Ministerie woensdag een gevangenisstraf van tien jaar geëist. De man, die voor de rechtbank in Rotterdam terechtstond voor onder meer mensensmokkel en vuurwapen bezit, is al eerder veroordeeld in een grote mensensmokkelzaak in 2002 waarbij 58 Chinezen om het leven kwamen.

Van zijn celstraf van vier jaar heeft de man blijkbaar niks geleerd, stelde het OM. Zo was de verdachte volgens het OM van plan om een koerier met een rugzak vol cocaïne naar China te laten vliegen, terwijl hij wist dat als deze koerier bij aankomst gepakt zou worden hem vrijwel zeker de doodstraf zou wachten. "Voor zo iemand past maar een omschrijving: meedogenloos'', zei de officier tijdens de zitting.

Tijdens een groot onderzoek kwam de man naar voren als hoofdverdachte, bijgestaan door een groep mensen die hand- en spandiensten voor hem verleende. Deze medeverdachten haalden en brachten gesmokkelde mensen, vervoerden verdovende middelen en waren behulpzaam bij het witwassen van geld en het beschikbaar stellen van valse identiteitspapieren.

In de groep zouden ook ondernemers en werknemers van clubs en restaurants zitten, die zich netjes voordoen."In werkelijkheid vinden er ernstige misdrijven plaats waar geweld en intimidatie worden toegepast en slachtoffers amper met de politie durven te praten", aldus justitie. Tegen de overige verdachten zijn eerder gevangenisstraffen geëist variërend van vijftien maanden tot vier jaar.

De rechtbank doet op 19 mei uitspraak.