Harley-dag Valkenswaard terecht afgeblazen

De burgemeester van Valkenswaard mocht de vergunning voor de Harley Davidson-dag zaterdag in de Brabantse plaats intrekken vanwege de vrees voor ongeregeldheden. Die angst is terecht omdat op het evenement altijd veel Hells Angels afkomen, zo staat in de dinsdag gepubliceerde motivering van de rechtbank in Den Bosch. De voorzieningenrechter zette donderdag al een streep door het evenement.

Volgens de rechter komen de Hells Angels jaarlijks in groten getale naar de Harley-dag. Ze gebruiken het evenement tevens als podium om zich te profileren. In de afgelopen tijd zijn er tevens ontwikkelingen en geweldsincidenten geweest rond de rivaliserende club Bandidos waar ook Hells Angels bij betrokken waren.

Beide motorclubs zochten al eerder de confrontatie met elkaar op openbaar terrein. Omdat de Harley-dag voor iedereen toegankelijk is, was het risico te groot. De burgemeester mocht daarom de vergunning intrekken.

De organisatie, die rekende op zo'n twaalfduizend bezoekers, stapte naar de rechter toen de vergunning werd ingetrokken. Opvallend genoeg mocht een paasshow van een motorzaak in Helmond afgelopen weekeinde wel doorgaan. Ook daar was geen toestemming voor gegeven vanwege mogelijke ongeregeldheden, maar de rechtbank vond die vrees onvoldoende onderbouwd.