D66/GL: huisje, wietje, geen scootertje

D66 heeft als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam een bestuursdeal met GroenLinks gesloten. De focus ligt op woonbeleid voor de middenklasse. Ook willen de partijen een proef met gereguleerde wietteelt, scooters van het fietspad weren en het anti-Wallenproject 1012 afbouwen.

De partijen hebben een ondergrens van 45 procent sociale huurwoningen afgesproken. Dat is nu tegen de zeventig procent. Met het terugdringen moet meer ruimte voor de middenklasse komen, die volgens de democraten de stad uit wordt gejaagd. Ook komt er een referendum over de vraag of gepachte grond onder een eigen huis kan worden gekocht. De jaarlijkse erfpachtheffing verdwijnt.

D66 en GroenLinks willen dat Amsterdam een voortrekkersrol krijgt als het gaat om gereguleerde wietteelt. Ze willen af van het systeem waarbij coffeeshops om legaal te verkopen, illegaal moeten inkopen. Volgens de partijen kost dit onnodige politiecapaciteit.

Het project 1012, een stokpaardje van de PvdA waarbij de rosse buurt wordt aangepakt door het terugdringen van prostitutieramen en coffeeshops, wordt afgebouwd. D66 en GroenLinks hebben een eenmalig bedrag gereserveerd om lopende zaken te voltooien. Het opkopen van prostitutiepanden krijgt geen prioriteit meer en de focus verschuift naar het verbeteren van de buurt.

Scooters moeten volgens de plannen van het fietspad af, eventueel met helmplicht, en fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte. Autodelen en parkeren aan de ring  zal worden gestimuleerd, onder meer door flink duurdere parkeervergunningen. Zo moet de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen worden ingeperkt.

Verder wordt er circa tienmaal zoveel in onderwijs geïnvesteerd als tot nu toe. Ook gaat er meer geld naar armoedebestrijding en naar cultuur.

Voor een meerderheid in de raad moet er nog wel een derde partij bij. Er worden gesprekken gevoerd met VVD, PvdA en SP. Eerstgenoemde heeft de voorkeur van D66, die staat te trappelen om een gemeentebestuur zonder de PvdA. Eerder leek er sprake van een patstelling omdat GroenLinks alleen met de PvdA in het college wilde. Informateur Alexander Rinnooy Kan wist die partij echter te bewegen om eerst met de democraten over de inhoud te gaan praten.