Fraude door honderden studenten op UvA

Honderden studenten aan de Universiteit van Amsterdam hebben gefraudeerd bij computertoetsen. Dat schrijft universiteitskrant Folia op zijn website. De fraude kwam aan het licht toen docenten ontdekten dat studenten de toetsen sneller maakten dan ervaren docenten.

Studenten aan de opleiding Economie en Bedrijfskunde maakten voor het eerstejaarsvak statistiek elke week een computertoets om hun kennis te testen. Met de toetsen kon voorafgaand aan het afsluitende tentamen een halve bonuspunt verdiend worden.

Door gelijktijdig op twee browsers in te loggen konden de studenten met het programma frauderen. Met de ene browser maakten ze de opgaven, waarna de goede antwoorden getoond werden. In de tweede browser werden de goede antwoorden vervolgens opnieuw ingevuld, waarna alleen het tweede, foutloze, resultaat geregistreerd werd.

Zo'n vierhonderd studenten hebben volgens Folia van de truc gebruikgemaakt. De examencommissie van de faculteit heeft de toets van alle studenten ongeldig verklaard. Studenten die kunnen aantonen dat ze wel een reële tijd nodig hebben gehad voor de toets kunnen bezwaar aantekenen.