Opstelten wil opheldering over Demmink-getuigenis

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft het Openbaar Ministerie om 'duiding' gevraagd van de getuigenis van oud-politieman Emile Broersma in de zaak tegen Joris Demmink. Dat zei de minister dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Broersma vertelde de rechters in Utrecht dinsdag dat de voormalig topambtenaar van Opsteltens ministerie eind jaren negentig onderwerp was van een politieonderzoek naar kindermisbruik. Zijn uitspraken zijn opmerkelijk, aangezien Opstelten altijd heeft beweerd dat Demmink niet voorkwam in het officiële onderzoek.

Opstelten liet dinsdag weten dat hij kennis heeft genomen van de getuigenis. "Ik blijf bij hetgeen ik allemaal heb gezegd tot nu toe. Dat staat", verklaarde de bewindsman. Wel heeft hij het OM 'per omgaande' om duiding te geven aan deze verklaring. "En dat wacht ik af." Volgens de minister is het een standaardprocedure om in zulke gevallen opheldering bij het OM te vragen.

Opstelten zei verder 'geen enkele aanleiding' te hebben om terug te komen op eerdere uitspraken. Demmink komt niet voor in het zogeheten Rolodex-onderzoek. "Dat heb ik gezegd, dat hebben mijn voorgangers gezegd en dat houd ik staande na kennisname van deze getuigenis."