'Noord-Koreaanse regering smokkelt drugs'

De Noord-Koreaanse regering maakt zich op grote schaal schuldig aan criminele activiteiten, waaronder drugssmokkel, valsemunterij en handel in verboden middelen. Dat blijkt uit een rapport van het Comité voor Mensenrechten in Noord-Korea (HRNK).

Volgens het rapport produceerde en smokkelde de Noord-Koreaanse regering verschillende soorten verboden drugs. Ook handelde het regime in bedreigde diersoorten, nepmedicijnen en nagemaakte sigaretten en bankbiljetten. Volgens HRNK-vicevoorzitter Andrew Natsios is er 'bewijs dat zich een criminele markteconomie in Noord-Korea heeft ontwikkeld die teert op het lijden en de onderdrukking van de bevolking'.

De illegale activiteiten zijn volgens het rapport op zo'n grote schaal mogelijk, omdat er geen onafhankelijk rechtssysteem bestaat in het land. Zelfs legale economische Noord-Koreaanse activiteiten bevinden zich vaak in een grijs gebied, omdat dikwijls gebruik wordt gemaakt van dwangarbeiders en gevangenen die onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden moeten werken.

Noord-Korea begeeft zich vooral in het criminele circuit om harde valuta te verdienen voor zijn noodlijdende economie. De opbrengsten gaan voornamelijk naar de regering, die een speciale afdeling heeft opgezet om zoveel mogelijk buitenlands geld aan te trekken. Het HRNK-rapport is gebaseerd op interviews met Noord-Koreaanse vluchtelingen.