Grote zoekactie naar vermiste kitesurfer

Tussen de Tweede Maasvlakte en Rockanje zijn de politie, brandweer, de reddingsbrigade en de kustwacht maandagavond op zoek naar een vermiste kitesurfer. De kite is gevonden bij Rockanje, maar van de surfer zelf ontbreekt nog ieder spoor. Dat meldt een woordvoerder van de kustwacht.

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Onder meer met een helikopter en een vliegtuig wordt in de lucht naar de surfer uitgekeken. De reddingsbrigade vaart met een boot voor de kust en politie en brandweer patrouilleren met auto's op het strand.

De man was rond 14.00 uur samen met een andere kitesurfer de zee in gegaan. "Toen die na verloop van tijd weer bij de auto kwam, maar na een uur nog steeds niets van zijn vriend had gehoord, schakelde hij ons in", zegt de woordvoerder.

Hij vertelt dat het om ervaren surfers gaat die geen last hebben gehad van de harde wind en hoge golven maandag. "Voor hen is dat juist een uitdaging."

Update 21:05 uur
Negen kilometer uit de kust bij het Zuid-Hollandse Voorne-Putten zijn maandagavond even voor 20.30 uur twee surfers in zee aangetroffen. Beiden waren bewusteloos. Dat meldt een woordvoerder van de kustwacht.

De twee werden gevonden door een reddingsboot en zijn met een helikopter naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. Het is niet bekend hoe ze er precies aan toe zijn. De kustwacht spreekt in ieder geval van 'ernstige onderkoelingsverschijnselen'.

Eerder op de avond was een grootscheepse zoekactie op touw gezet nadat een kitesurfer als vermist was opgegeven door een vriend. De twee waren maandagmiddag rond 14.00 uur samen gaan surfen bij de Tweede Maasvlakte, maar raakten elkaar uit het oog. Toen de ene surfer een uur na terugkomst bij de auto nog niets van zijn vriend had gehoord, schakelde hij de kustwacht in.

Vervolgens gingen ook de reddingsbrigade, de brandweer en de politie naar de man op zoek. Auto's, boten, een vliegtuig en een helikopter werden ingezet om zowel op het land, in de zee als vanuit de lucht naar de surfer uit te kijken. Uiteindelijk werd de man drijvend op zee gevonden in het bijzijn van een andere surfer.

Wie de andere persoon is, is niet bekend. "Bij ons zijn geen andere vermissingen gemeld", zegt de woordvoerder van de kustwacht. "Mogelijk was een van hen in de problemen en wilde de ander helpen, maar zijn ze toen beiden in de problemen geraakt. Maar dat is op dit moment speculeren", zegt hij.