Afghaanse ex-ministers aan kop presidentsverkiezing

De strijd om het presidentschap van Afghanistan gaat nog tussen oud-ministers Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani. De telling van een deel van de stemmen van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen maakt dat aannemelijk. De twee voormalige ministers hebben voorlopig een flinke voorsprong op hun rivalen en maken dus grote kans op een plaats in de tweede, beslissende stemronde.

Ex-minister van buitenlandse zaken Abdullah, bij de verkiezingen van 2009 al de belangrijkste rivaal van scheidend president Hamid Karzai, ligt op kop. Hij kreeg 41,9 procent van de tot dusver getelde stemmen. Gewezen schatkistbewaarder Ghani, die ook bij de Wereldbank werkte, volgt met 37,6 procent. Hun naaste rivaal Zalmai Rassoul, die ook al eens als minister van buitenlandse zaken diende, heeft een grote achterstand. De drie kandidaten staan voor een min of meer eender buitenlandbeleid.

Rassoul mag volgens de Onafhankelijke Kiescommissie echter nog wel degelijk hopen. Er zijn pas een half miljoen van de zeven miljoen uitgebrachte stemmen geteld.

Voorzitter Ahmad Yousuf Nouristani sluit zelfs niet uit dat de verkiezingen toch al in de eerste ronde worden beslist. Dan dient een van de kandidaten wel een absolute meerderheid van de stemmen te halen. Nouristani verwacht de volledige uitslag op 24 april bekend te kunnen maken. In mei volgt zo nodig een tweede stemronde.

De eerste verkiezingsronde, op zaterdag 5 april, verliep boven verwachting goed. Ondanks dreigementen van de Taliban brachten zeven miljoen Afghanen een stem uit. Er zijn bijna negentienhonderd klachten over stembusfraude ingediend, maar dat aantal is lager dan bij de vorige editie. Van bijna negenhonderd aangegeven fraudegevallen houdt de kiesraad het voor mogelijk dat die gevolgen hebben gehad voor de uitslag.