'PvdA speelt piraten in de kaart'

De PvdA speelt piraten in de kaart door de inzet van gewapende beveiligers op koopvaardijschepen te torpederen. Dat zei PVV-Kamerlid Raymond de Roon donderdag tijdens een debat met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de particuliere beveiligers.

Sultan Günal-Gezer (PvdA) kreeg forse kritiek op haar standpunt. "U heeft gewoon lak aan de belangen van de reders", fulmineerde De Roon. "U speelt piraten met deze actie in de kaart en dat is een hele kwalijke zaak."

Ook haar coalitiepartner Ronald Vuijk was not amused en toonde zich zichtbaar geïrriteerd. Hij noemde het optreden van zijn PvdA-collega een 'malle vertoning', omdat de partij niet de moeite neemt om het wetsvoorstel van Hennis af te wachten. "Het wordt via de media zomaar afgeschoten zonder er echt inhoudelijk over te spreken."

"Dit gaat ten koste van veiligheid, ten koste van welvaart, ten koste van banen", voorspelde hij. Günal-Gezer was het er niet mee eens. Zij vindt dat het geweldsmonopolie bij de overheid moet blijven. Bovendien zijn de mogelijkheden om koopvaardijschepen te beschermen met militaire teams nog niet uitgeput.

Zo moeten de kosten omlaag en moeten de teams sneller kunnen worden ingezet. Zij riep Hennis op om met concrete maatregelen te komen om koopvaardijschepen beter te beschermen. De PvdA'er weet zich met haar voorstel om geen particuliere beveiligers in te zetten gesteund door SP, CDA, CU en D66.

Het kabinet besloot een jaar geleden dat koopvaardijschepen onder strikte voorwaarden gebruik zouden mogen maken van private beveiligers. Door de opstelling van de PvdA staat dit voornemen nu op losse schroeven. Hennis komt later aan het woord.