PvdA wil uitleg over downloadverbod

De PvdA wil uitleg van het kabinet over het downloadverbod dat volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie sinds donderdag van kracht is. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) moet donderdag nog tekst en uitleg geven.

"Het ministerie kondigt opeens via de media een downloadverbod af. Zo werkt het natuurlijk niet", zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug. Volgens haar zijn er wel degelijk alternatieven mogelijk, zoals het verhogen van de thuiskopieheffing. Verder blijft de coalitiepartij tegen een downloadverbod. "Het is zinloos. Je perkt de internetvrijheid in, terwijl de makers er geen boterham extra door gaan verdienen."

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is downloaden zonder toestemming van de maker per direct verboden in Nederland, als gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie. Tot nu toe was het downloaden van muziek, films en boeken toegestaan. Het ministerie stelde dat het handhaven van het downloadverbod een zaak is voor civiele en megalomane auteursrechtenorganisaties als Stichting Brein.

FOK! is benieuwd naar jouw mening. Doe onze poll.