Duitse tol vanaf 2016 voor buitenlandse auto's

De Duitse minister van verkeer Alexander Dobrindt heeft een tijdschema genoemd voor de invoering en uitbreiding van de tolheffing op federale autowegen. Bestuurders van buitenlandse personenauto's zijn vanaf 1 januari 2016 aan de beurt, zegt hij in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Met de tolheffing wil Dobrindt zijn budget voor investeringen in het verkeer met twee miljard euro uitbreiden tot twaalf miljard.

De tol voor vrachtwagens wordt in zijn plannen per 1 juli 2015 uitgebreid tot federale vierbaanswegen en gaat met ingang van 1 oktober 2015 gelden vanaf een gewicht van 7,5 ton. Op 1 januari 2016 gaan dan ook bestuurders van personenauto's betalen. De tol voor vrachtwagens wordt daarnaast per 1 juli 2018 geheven op alle zogenoemde Bundesstrassen, wegen vergelijkbaar met de grote Nederlandse N-wegen.

Het is voor het eerst dat de minister een tijdschema voor de invoering van de tolheffing specificeert. Met het tolvignet wil de CSU-minister alleen buitenlandse autobezitters aanslaan. "Dan dragen alle voertuigen uit het buitenland die van Duitse wegen gebruik maken zonder wegenbelasting te betalen bij aan de financiering", zei Dobrindt.