'Vrouwen mogen geen scheten laten'

David Wnendt vindt dat vrouwen nog steeds niet gelijk worden behandeld in het Westen. Zijn film Vochtige Streken gaat over een meisje met een vrije seksuele moraal, dat hygiëne niet hoog in het vaandel heeft staan. "Als een man in een film een scheet laat is dat grappig, maar als een vrouw dat doet is het controversieel", zegt de Duitse regisseur tegen Novum Nieuws.

"Amerikaanse films als American Pie zitten boordevol poep-en-pieshumor", begint Wnendt zijn betoog. "Als een man vieze trucs uithaalt met zijn uitwerpselen is er niets aan de hand, maar een vrouw komt daar niet mee weg."

Wnendts film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Charlotte Roche uit 2008, dat voor ophef zorgde vanwege expliciete passages over onder meer menstruatiebloed en vaginale afscheiding. De film opent met een scène waarin de hoofdpersoon met blote voeten een ranzig openbaar toilet bezoekt en haar vagina over een smerige wc-bril masseert. Vochtige Streken draait vanaf donderdag in de bioscopen.

"De controverse zit niet zozeer in het onhygiënische, maar het is puur antifeminisme", zo vindt de Duitser. "Dat is echt een probleem." Hij hoopt dat door zijn film wordt geaccepteerd dat ook vrouwen hun gevoeg doen en af en toe een scheetje laten. "Ik vind vrouwen dan nog steeds aantrekkelijk." Volgens Wnendt zijn het vooral jonge mannen die de smerige kant van vrouwen niet willen zien.

Volgens Wnendt zijn Duitse filmmakers bang om vrouwelijke seksualiteit in beeld te brengen. "Ze zijn heel bang dat mensen zeggen dat ze porno maken", vertelt hij. "Dus heeft een vrouwelijke hoofdpersoon misschien wel een onenightstand, maar moet ze de dag daarna wel boete doen." Ook dat ziet Wnendt graag anders. "Dat mag wel wat lichter."