'Tijdelijke exit eurozone helpt niet'

Een tijdelijk vertrek uit de eurozone helpt zwakke landen niet bij het oplossen van hun problemen. Dat zei president van de Duitse Bundesbank Jens Weidmann maandag in een lezing in Amsterdam. Wanneer een land even pauze neemt van de muntunie verdwijnt daarmee ook een drijfveer om te hervormen, aldus Weidmann.

"Als je een lidstaat bent, moet je je aan bepaalde Europese regels houden", aldus de centrale bankier. Een tijdelijk vertrek uit de muntunie - zoals voormalig minister en eurocommissaris Frits Bolkestein tijdens de bijeenkomst voorstelde - maakt dat een land zich niet meer per se aan die Brusselse eisen hoeft te houden.

Door landen de mogelijkheid tot een langdurige 'vakantie' te bieden, wordt het hele idee achter muntunie omvergeveegd, zo stelde Weidmann. "En de eurozone is niet een soort vakantieclubje, waar je op elk moment in en uit kunt stappen", aldus de president van de Bundesbank.

Ook zijn ambtgenoot Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zag weinig heil in een dergelijke mogelijkheid. Alleen al het aankondigen van de mogelijkheid zou volgens hem een gigantische speculatie op financiële markten teweeg kunnen brengen, naar welke landen zo zwak zijn dat ze een tijdelijke 'exit' nodig hebben.