Oud-bankier bracht vrouw, dochter en zichzelf om

Oud-bankier Jan Peter Schmittmann heeft zijn vrouw en dochter om het leven gebracht en daarna zelfmoord gepleegd. Dat meldt de politie maandag. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft 'vermoedens bevestigd' die de politie al had.

De 57-jarige Schmittmann en zijn even oude vrouw werden zaterdag dood gevonden in hun woning in Laren, evenals hun dochter van 22 jaar. Een tweede dochter was niet thuis. De lichamen werden gevonden door een bekende van het gezin.

De ex-bankier heeft een afscheidsbrief achtergelaten, maar de politie wil in verband met de privacy van de familie geen mededelingen doen over de inhoud van de brief. Ook over de manier waarop de drie familieleden om het leven zijn gekomen, worden geen mededelingen gedaan.

De familie laat in een verklaring weten 'diep geschokt' en 'verslagen' te zijn door het 'onvoorstelbare nieuws'. "We wisten dat Jan Peter worstelde met ernstige depressiviteit. Dat het uiteindelijk tot deze gebeurtenissen zou leiden, is voor ons nog steeds niet te bevatten. Onze eerste zorg is nu de ondersteuning van de andere dochter van het gezin bij de verwerking van dit onbeschrijflijke verdriet." De familie hoop dat in alle rust en beslotenheid te kunnen doen.

Schmittmann werkte jaren voor ABN AMRO en was van 2003 tot 2007 bestuursvoorzitter van de bank. Bij zijn vertrek in 2008 na de nationalisatie van de bank ontstond ophef over zijn vertrekpremie van acht miljoen euro.