ANWB wil versimpeling autobelasting

Het belastingstelsel voor auto's is ingewikkeld, ondoorzichtig en niet toekomstbestendig. Dat zegt belangenvereniging ANWB maandag. De bond wil dat er minder regels komen, de lasten meer worden verdeeld en de autobelastingen niet verder stijgen tot 2020.

Door het grote aantal regelingen en belastingen is het stelsel 'niet meer te volgen voor automobilisten', klaagt de bond in een verklaring. De huidige regelingen zijn bovendien niet toekomstbestendig zijn doordat automobilisten die niet op fossiele brandstof rijden onevenredig weinig bijdragen, vindt de ANWB. "Dit zet de inkomsten op accijnzen onder druk en werpt de vraag op hoe deze auto's in de toekomst wel gaan bijdragen."

De ANWB wil dat auto-eigenaars tot 2020 niet meer belasting hoeven te betalen. Daarna wil de bond de vaste autobelastingen geleidelijk afbouwen. Maandag overhandigt directeur van de ANWB Guido van Woerkom een plan aan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD).

In 2013 kreeg de schatkist veertien miljard euro binnen uit directe belasting op motorvoertuigen, waarvan acht miljard euro uit accijnzen. Uit btw-inkomsten, assurantiebelastingen en bijtelling kwam nog eens zeven miljard euro binnen, meldt de bond. De overheid investeerde acht miljard in het wegverkeer. Dat vindt de ANWB te weinig.