'Oud-commandant Karremans toch vervolgen'

Oud-commandant van Dutchbat Thom Karremans moet alsnog worden vervolgd voor zijn rol tijdens de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. Advocaat Liesbeth Zegveld start bij het gerechtshof Arnhem een zogeheten artikel 12-procedure namens de nabestaanden van drie slachtoffers. Dat bevestigt een woordvoerder van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dinsdag.

De nabestaanden hadden al in 2010 aangifte gedaan tegen Karremans en twee andere Dutchbatters. Maar het Openbaar Ministerie besloot een jaar geleden om Karremans niet te vervolgen omdat hem strafrechtelijk niets te verwijten is. Het gerechtshof bekijkt de zaak nu opnieuw en kan het OM opdragen om de mannen alsnog voor de rechter te brengen.

De drie gedode mannen waren de elektricien van het Nederlandse bataljon en de vader en een broer van de tolk Hasan Nuhanovic. De mannen waren destijds door de Nederlandse militairen van de basis gezet en kort daarna door Bosnische Serviërs vermoord. De nabestaanden stellen dat het overduidelijk was dat de mannen gevaar liepen en dat daarom de leiding van Dutchbat medeplichtig is aan genocide.

Na de val van de enclave kwamen naar schatting zeven- tot achtduizend moslimmannen en -jongens om het leven.

De artikel 12-procedure staat overigens los van een andere zaak die maandag dient. De Moeders van Srebrenica stellen de Nederlandse staat aansprakelijk voor de rol bij de moord op duizenden mannen en jongens.

Update 15:25 uur, Karremans 'verbaasd' over nieuwe klacht
Oud-commandant van Dutchbat Thom Karremans reageert 'verbaasd' op de poging om hem opnieuw voor de rechter te brengen vanwege de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Dat laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops maandag weten.

"Er heeft veel en langdurig onderzoek plaatsgevonden met steeds dezelfde uitkomst: individuele Dutchbat-militairen valt strafrechtelijk geen verwijt te maken", aldus Knoops.

De nabestaanden voelen zich echter gesterkt door een uitspraak van de Hoge Raad. De hoogste Nederlandse rechter oordeelde dat de Nederlandse staat onrechtmatig heeft gehandeld door destijds drie mannen van de VN-basis te sturen. Ze zijn vervolgens vermoord door Bosnisch-Servische troepen van generaal Ratko Mladic, die in totaal zeven- tot achtduizend moslimmannen en -jongens ombrachten.

"De Hoge Raad liet zich enkel uit over de civielrechtelijke schadeplichtigheid van de Staat zelf. Wij zullen dan ook namens kolonel Karremans verweer voeren", stelt Knoops.

Advocaat Liesbeth Zegveld is maandag namens de nabestaanden een zogeheten artikel 12-procedure begonnen bij het gerechtshof in Arnhem. Het hof bekijkt de zaak en kan het OM opdragen alsnog vervolging in te stellen. Justitie besloot vorig jaar om Karremans niet voor de rechter te brengen omdat hem strafrechtelijk niets te verwijten zou zijn.