'Lymepatiënten zijn radeloos'

Zeker vijf mensen die de ziekte van Lyme hadden, hebben het afgelopen half jaar zelfmoord gepleegd vanwege de "ondraaglijke ziekte en het onhoudbare lijden". Dat liet de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) zaterdag weten.

"Artsen herkennen de verschijnselen vaak niet goed, testen zijn onbetrouwbaar en in ons land is meestal geen zicht op goede behandeling", vat een woordvoerder van de NVLP de situatie samen. "Veel patiënten gaan nu op eigen kosten voor behandeling naar het buitenland, maar niet iedereen kan dat betalen."

Vorige maand stuurde een 39-jarige lymepatiënte een brandbrief over de ziekte aan onder anderen Tweede Kamerleden. Daarna beroofde zij zichzelf van het leven, zoals ze in de brief aankondigde.

De ziekte van Lyme kan worden veroorzaakt door een beet van een teek die de Borrelia-bacterie bij zich draagt. Het is een acute infectieziekte die een lange nasleep kan hebben. Jaarlijks krijgen ongeveer 76.500 mensen de ziekte van Lyme, stelt de NVLP.

Maandag start de week van de teek. In de week van 21 april wordt in de Tweede Kamer vergaderd over het burgerinitiatief van de NVLP met daarin een pleidooi voor betere diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme. De NVLP is daar ook bij. "Het is vervolgens aan de Kamer om er iets aan te doen."

'Lymepatiënten zijn radeloos'
'Lymepatiënten zijn radeloos' (Foto: ANP)