FOK!toen: de dood van de grunge

Het is vandaag exact twintig jaar geleden dat de grunge een vroege dood is gestorven. Kurt Cobain, frontman van het uiterst succesvolle Nirvana, had zichzelf op 5 april 1994 van het leven beroofd.

Ik weet het nog goed. Ik was een 14-jarige jongen en werd destijds als 'alto' bestempeld. Groot was dan ook de schok toen ik op zaterdag 9 april 1994 de krant opensloeg. Kurt Cobain, mijn grootste held, was dood in zijn huis te Seattle gevonden. Op 27-jarige leeftijd gestorven, na zelfdoding op 5 april.

Grunge
Nirvana, en vooral Kurt Cobain, was de succesvolste band in de grungewereld. Deze muziekstroming is ontstaan in Seattle en waaide eind jaren tachtig over naar andere delen van de wereld. Nirvana's album 'Nevermind', uitgebracht in 1991, wordt nog altijd gezien als het hoogtepunt van de grunge. De hiervan afkomstige single 'Smells Like Teen Spirit' werd een wereldwijde hit.

Kurts privéleven
Het leven van Kurt Donald Cobain, geboren op 20 februari 1967 te Aberdeen, Washington, ging niet over rozen. Zijn leven werd gekenmerkt door ziekte, pijn en drugs. Al vanaf zijn jeugd leed hij aan chronische bronchitis en intense pijn door een maagaandoening. Op zijn dertiende rookte hij al zijn eerste joint, waarna hij uiteindelijk uitkwam bij heroïne.

In mei 1991 ontmoette hij Courtney Love, zangeres van de band Hole, met wie hij op 24 februari 1992 in het huwelijksbootje stapte. Op 18 augustus 1992 kregen Cobain en Love een dochter: Frances Bean Cobain. De tweede naam werd gekozen omdat het kind tijdens de echo op een boon leek.

Depressie
Kurt Cobain kon maar niet leven met het onverwachte succes van Nirvana. Hij werd alsmaar depressiever en speelde vele malen met de gedachte aan zelfmoord. In nummers als 'I hate myself and I want to die' en 'Come as you are' (I swear I don't have a gun) werd dan ook veelvuldig hiernaar verwezen.

In juli 1993 ging het voor de eerste keer mis. Tijdens een optreden in New York stortte Kurt Cobain in elkaar wegens een overdosis. In plaats van een ambulance te bellen, bracht Love de rockster weer bij kennis met een spuit Narcan.

Zelfmoordpogingen
Op 2 maart 1994 vloog Kurt naar Rome, om zich daar te laten behandelen voor zijn bronchitis. De volgende dag werd hij herenigd met zijn vrouw, die hem de volgende ochtend bewusteloos aantrof. Cobain had een overdosis Rohypnol en champagne genomen. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar hij de hele dag niet meer bij kennis zou komen. Na vijf dagen werd hij ontslagen uit het ziekenhuis en vloog terug naar Seattle. Later verklaarde Love dat dit zijn eerste zelfmoordpoging was.

Op 18 maart belde Love in paniek naar de politie. Haar man had zich opgesloten in een kamer en dreigde zichzelf dood te schieten met een revolver. De politie rukte met man en macht uit om een partij wapens bij het huis in beslag te nemen. Later ontkende Kurt zelfmoord te hebben willen plegen.

Op 30 maart liet Kurt zich gedwongen opnemen in een verslavingskliniek te Los Angeles. De volgende dag al klom hij echter over een twee meter hoge muur en vluchtte weg. Een grote zoekactie werd op touw gezet, maar de Nirvana-frontman werd niet gevonden. Op 4 april werd hij bij de politie als vermist opgegeven.

Zijn zelfmoord
Pas op 8 april werd Kurt Cobain gevonden door een elektricien die een alarmsysteem wilde aanleggen rond de woning. De beste man dacht eerst dat de muzikant nog sliep. Het lichaam was nog vrijwel intact. Naast het lijk werden een hagelgeweer en een afscheidsbrief aangetroffen. Uit de autopsie is gebleken dat Kurt op 5 april is overleden aan de gevolgen van een 'zelf-toegediende geweerwond aan het hoofd'.

Twijfels rond zijn dood
Nu, exact 20 jaar later, bestaan er nog altijd complottheorieën rond de dood van de legendarische muziekheld. Zo zou hij zijn vermoord, aldus tegenstanders. Zo gelooft men dat Kurt te high was om de trekker over te halen. Dit wordt gestaafd door het feit dat er geen vingerafdrukken op het geweer zijn aangetroffen. Bovendien zouden de laatste vier regels van de afscheidsbrief niet door Cobain zijn geschreven. Niet voor niets is het politieonderzoek naar zijn dood heropend en zijn er nieuwe foto's opgedoken van de plaats delict.

De legende
Door op 27-jarige leeftijd te sterven, is Kurt Cobain lid geworden van de 27 Club. Artiesten die net als hij al op 27-jarige leeftijd stierven. Hij kan zich scharen onder legendes als Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morrison. Ook Amy Winehouse is inmiddels toegetreden.

Hoewel met de dood van Kurt Cobain ook de grunge een vroege dood is gestorven, is zijn muziek onsterfelijk gebleken. Na zijn dood nam de belangstelling rond de muziek alleen maar toe. Het postuum uitgebrachte album 'MTV unplugged in New York' werd dan ook een groot succes. Op dit akoestische album staan werkelijk vele pareltjes als 'About a Girl' en 'Where Did You Sleep Last Night', die dan ook dikke hits werden. Daarnaast zal Kurt Cobain in de harten van fans immer blijven voortleven.

Mijn persoonlijke favoriet van Nirvana
RIP Kurt D. Cobain (1967 - 1994)