Alleen goede doelen krijgen uitstel IBAN

Goede doelen kunnen ook na 1 augustus nog gebruikmaken van korte actienummers, zoals giro 555. Bij alle andere boekingen via internetbankieren worden oude rekeningnummers vanaf die datum niet meer automatisch omgezet. Dat heeft het Nationaal Forum SEPA-migratie, waarin onder meer banken en consumentenorganisaties zijn verenigd, vrijdag bekendgemaakt. Hiermee wordt het uitstel dat Nederland heeft gekregen niet volledig gebruikt.

De banken houden op aandringen van de consumentenvertegenwoordigers voorlopig nog wel de mogelijkheid in de lucht om via een speciaal hulpmiddel snel een oude bankrekening om te kunnen zetten naar het veel langere IBAN. Dat hulpmiddel is onder meer beschikbaar via de smartphone en de website van de IBAN BIC Service. Pas als consumenten daar geen gebruik meer van maken, wordt de dienst uit de lucht gehaald.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) had in januari op aandringen van een aantal Kamerleden twee jaar uitstel bedongen in Brussel voor de overgang naar het SEPA-systeem, waar het IBAN onderdeel van uitmaakt. De banken, die het uitstel hadden moeten uitvoeren, hebben toen het nationaal forum om advies gevraagd of wel gebruik moest worden gemaakt van die 'waiver'.

Het nationaal forum stelt nu dat uitstel te veel verwarring oplevert voor consumenten. Die zouden namelijk twee jaar langer zowel met IBAN als met de oude nummers moeten werken. Zo'n beetje alle bedrijven hebben de overstap naar IBAN namelijk al gemaakt. Voor banken levert uitstel bovendien extra kosten op, omdat zij dan langer de ict in de lucht moeten houden die de conversie uitvoert.

De overgang naar IBAN heeft daarnaast heel veel fraude in de hand gewerkt via phishingmails, lichtte Bernard Juffermans van het platform toe. De totale schade hiervan bedroeg volgens het forum vorig jaar een miljoen euro. Door zoals gepland per 1 augustus over te gaan hoopt het forum dat een einde komt aan de malafide praktijken.

Het advies van het nationaal forum is unaniem. De consumentenorganisaties hebben naast het in de lucht houden van het BIC-hulpmiddel ook bedongen dat banken de passen versneld gaan vervangen.

Het uitstel voor de ongeveer 150 actierekeningnummers die er in Nederland zijn geldt in ieder geval tot 1 februari 2016. Voor daarna wordt gekeken of via een slimmigheidje de makkelijk te onthouden rekeningnummers behouden kunnen blijven.