Britten betalen voor jaar langer XP-ondersteuning

De Britse regering betaalt Microsoft 5,5 miljoen pond (6,7 miljoen euro) om de overheid een jaar langer updates te geven van Windows XP. Dat schrijven Britse media. De ondersteuning in Nederland en de rest van de wereld verloopt dinsdag.

Onder de overeenkomst met de Britten levert de Amerikaanse softwaremaker nog twaalf maanden 'op maat gemaakte' veiligheidsupdates voor XP. Ook Office en Exchange 2003 worden nog van updates voorzien.

Microsoft Nederland laat desgevraagd weten dat klanten tegen betaling dit soort aangepaste ondersteuning kunnen krijgen. Waarom het bedrijf de updates niet aan de rest van de wereld levert, wilde de woordvoerder niet zeggen.

De Britse overeenkomst geldt voor hogere en lagere overheden, maar ook voor scholen en gezondheidszorg in het land. Voorwaarde voor het gebruik is wel dat de organisatie een 'robuust' plan moet hebben om over een jaar wel klaar te zijn voor de overgang naar een nieuwer besturingssysteem.

Doordat de ondersteuning van Windows XP dinsdag stopt worden de veiligheidsgaten niet meer gedicht. Daardoor worden privacygevoelige gegevens of bijvoorbeeld bankgegevens mogelijk een makkelijke prooi voor kwaadwillenden.

Zowel Microsoft als het Nationaal Cyber Security Centrum in Nederland raadt mensen aan om na dinsdag niet meer online te gaan met computers die op Windows XP draaien.