Microsofts startmenu bijna terug

Het startmenu keert terug in Windows 8. Dat kondigde Microsoft woensdagavond aan. Het startmenu was sinds Windows 95 aanwezig, maar verdween na de komst van Windows 8. Later dit jaar maakt het menu een comeback.

Wanneer het vernieuwde startmenu precies terugkeert, is nog niet duidelijk. Op 8 april brengt Microsoft de grote update naar Windows 8.1 uit, maar daar zit hij nog niet in. In de update staat al wel een startknop, maar woensdagavond toonde Microsoft voor het eerst het geavanceerdere startmenu.

Microsoft wil met de update Windows 8 makkelijker bedienbaar maken met muis en toetsenbord. Het startmenu is daar een onderdeel van. Het menu ziet er wel anders uit dan voorheen in Windows 7, met een lijst van apps en gekleurde tegeltjes die verticaal staan gerangschikt. Windows 8.1 maakt het ook mogelijk om applicaties met de moderne Windows 8-vormgeving in vensters te draaien in de oude desktopomgeving. Dat kon tot nu toe alleen in volledig venster.

Microsoft maakte ook bekend dat dezelfde apps binnenkort op Windows 8, Windows Phone en de Xbox One-spelcomputer kunnen werken. Gebruikers hoeven dan slechts eenmalig te betalen om de app op meerdere apparaten te gebruiken. Bovendien meldde Microsoft dat het werkt aan een speciale Windows-versie voor kleine apparaten binnenshuis. Ook hoeven fabrikanten van apparaten met schermen kleiner dan 9 inch voortaan geen licentiekosten voor het gebruik van Windows meer te betalen.

Aan het nieuwe Windows Phone 8.1 voegt Microsoft een spraakgestuurde zoek- en assistentie-app toe, genaamd Cortana. Daarmee kunnen gebruikers zoeken op het web en handelingen op hun Windows Phone doen via stembediening. Cortana verschijnt voorlopig nog niet in Nederland.