Ook SP hekelt deal tussen PvdA en VVD

De deal tussen de PvdA en de VVD over het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit gaat ten koste van de lagere inkomensgroepen. Dat zegt SP-fractievoorzitter Emile Roemer.

De leider van de SP noemt het goed dat de 'mensenrechtenschendende maatregel' van de baan is, maar hekelt de gevolgen van de deal voor de lagere inkomensgroepen. In ruil voor het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit gaat de arbeidskorting omhoog met vijfhonderd miljoen euro voor inkomens tussen de veertigduizend en 110 duizend euro.

"Hogere inkomens profiteren van het nieuwe uitruilen van principes door PvdA en VVD. Zij krijgen een belastingvoordeel, de lage inkomens straks de rekening", schrijft Roemer op de website van de SP. "De helft van de inkomens verdient minder dan modaal. Zij schieten dus helemaal niks op met dit voorstel."

Op aandringen van de oppositie moet het kabinet dinsdag nog een brief sturen aan de Tweede Kamer over de verhoging van de arbeidskorting. De oppositie wil onder meer weten hoe de maatregel wordt gefinancierd. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei eerder op de dag al dat de uitruil niet zal leiden tot nieuwe bezuinigingen. "Als iedereen zich netjes aan de begroting houdt, dan ontstaan er vanzelf meevallers", aldus de bewindsman.