Poetin: 'Invasie Krim 1 aprilgrap'

De Russen hebben ons mooi voor het lapje gehouden: het binnenvallen en annexeren van de Krim blijkt namelijk niets anders dan een elaborate 1 aprilgrap te zijn. Dat stelde president Poetin dinsdagochtend op een persconferentie.

Vladimir Poetin gaf aan: "Zoals iedereen wel weet, begon mijn carrière in de Sovjet-Unie van weleer als medewerker van de KGB. Sinds Rusland vanaf 1991 is omgetoverd tot een democratische rechtsstaat met vrijheden en burgerrechten te over, verlangen veel mensen terug naar die Sovjet-Unie."

Poetin verduidelijkt: "Niet de wachtrijen voor de winkels, de corruptie of de schaarste, maar wel het idee dat Rusland er ooit echt toe deed. In dat kader heb ik zelf bijvoorbeeld de meeste series en films over de Koude Oorlog op dvd, bekijk ik elke week de nieuwe aflevering van 'The Americans' en staan boeken van Le Carré en Clancy op mijn plank."

Breed glimlachend: "Wat is er nou leuker dan de hele wereld even één maandje aan die oude glorie en wederzijdse paranoia te herinneren?" Het Russische ministerie van Defensie stelt dat de troepen zich momenteel reeds terugtrekken en dat een lange brief reeds naar Kiev verstuurd is met uitleg over de uitgebreide grap en excuses voor eventuele hinder.

Daar hebben de Russen naar eigen zeggen ook een bosje bloemen en een taart in de kleuren van de Oekraïense vlag aan toegevoegd. Op het moment van plaatsing kon nog geen reactie uit Kiev worden opgetekend.


De favoriete serie van Poetin [8,2 op IMDb] speelt zich af in 1981 en draait om zogeheten 'Directoraat S'-spionnen, die al tientallen jaren in de VS wonen en niet van 'gewone' Amerikanen te onderscheiden zijn.


Vooral de intro (van slechts 27 seconden) is briljant gemaakt.