VN: climate change des doods

De klimaatverandering die zich al zo'n vier miljard jaar voordoet en die momenteel zorgt voor opwarming van de aarde veroorzaakt een heleboel problemen, die iedereen zullen raken. Dat concludeert een team onderzoekers van de Verenigde Naties. "De klimaatverandering gaat snel en zorgt nu en in de toekomst voor meer hittegolven, overstromingen en droogtes."

"De veranderingen gaan snel waardoor de risico's zich als het ware opstapelen", zegt de Amerikaanse hoofdonderzoeker Chris Field. Samen met zijn collega's waarschuwt hij in het rapport dat iedereen het risico loopt slachtoffer te worden van de klimaatveranderingen. Het maakt niet of iemand op het platteland of in een stad woont, of dat iemand in Europa of Afrika leeft. Ook zullen de verschillen per regio groter worden. Op sommige plekken zal het tekort aan water toenemen, terwijl elders het water mensen letterlijk tot de lippen komt.

Deze gevolgen zullen invloed hebben op de wereldeconomie, de voedselprijzen en in sommige gevallen zelfs op de verspreiding van ziektes, en of er een oorlog uitbreekt of niet. "De situatie is erger dan we hadden voorspeld", stelt medeonderzoeker Saleemul Huq uit Bangladesh, wijzend op een vorig rapport uit 2007. "We zullen steeds meer gevolgen zien van klimaatverandering, sneller en eerder dan we hadden verwacht."

Het VN-onderzoeksteam heeft zelfs een nieuw niveau van risico aan een bestaand alarmsysteem moeten toevoegen. Voorheen was het vuurrode 'hoog' de hoogste alarmfase, maar nu is dat het dieppaarse 'zeer hoog'. De wetenschappers noemen hun conclusies nog net geen doemscenario en wijzen er bovendien op dat het moeilijk is om goede en precieze voorspellingen te doen over de opwarming en de gevolgen daarvan.

Na bestudering van ruim twaalfduizend wetenschappelijke onderzoeken zijn ze 'vrij zeker' van hun zaak: de opwarming gaat sneller dan gedacht en dus is het hoog tijd om maatregelen te nemen. De nadruk zou dan vooral moeten liggen op een drastische vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide, afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen. Dit zou de grootste boosdoener zijn in de versnelling van de natuurlijke klimaatverandering.

"Het zijn niet alleen regenwouden en ijsberen die onder druk staan, wijzelf lopen gevaar", reageert Kaisa Kosonen van Greenpeace.