Mogelijk luchtdoelraketten VS voor rebellen Syrië

De regering-Obama overweegt nu toch de doorlevering toe te staan van luchtdoelraketten aan de opstandelingen in Syrië, heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd. De regering was eerder tegen, omdat deze wapens makkelijk in verkeerde handen kunnen vallen.

Een dergelijke beleidswijziging zou Saudi-Arabië zeer welkom zijn. De Saudiërs willen de zogenoemde Manpads, een afkorting van Man-portable air defense systems of draagbare luchtverdedigingssystemen, al langer aan de opstandelingen in Syrië leveren, maar deden dat tot nog toe niet, omdat de Amerikanen dat niet toestonden.

De Syrische opstandelingen hebben in de afgelopen maanden veel terrein prijs moeten geven aan Syrische regeringstroepen, ook al omdat ze zich niet konden verweren tegen aanvallen met helikopters. Manpads, raketten met een bereik van ongeveer driehonderd meter die vanuit een op de schouder te dragen buis kunnen worden afgeschoten en met infrarood licht naar hun doel worden geleid, zouden daar verandering in kunnen brengen. Maar het spookbeeld van de Amerikanen is dat deze wapens in handen van terroristen kunnen vallen die ze misschien zullen inzetten om passagiersvliegtuigen neer te schieten.

De Amerikaanse president Barack Obama kwam vrijdag in Saudi-Arabië aan voor besprekingen met koning Abdullah, maar een definitief besluit over de levering van de raketten wordt niet tijdens zijn bezoek verwacht.