Geoffrey Rush hielp kindster met 'diefstal'

Pirates of the Caribbean-acteur Geoffrey Rush hielp zijn 13-jarige tegenspeelster Sophie Nélisse bij het stelen van een boek. Volgens de Australiër was dat de ideale voorbereiding voor haar rol in de verfilming van The Book Thief. "Ik zei dat als ze zich echt wilde inleven, ze een boek moest jatten", vertelt hij voor de camera van Novum Nieuws.

"Vlak tegenover de filmset in Duitsland zat toevallig een boekhandel", gaat Rush verder. "Na enige overtuiging deed Sophie werkelijk wat ik haar had gevraagd. Wat ze echter niet wist, is dat ik het boek natuurlijk al van tevoren bij de boekhandel had betaald. Iedereen wist er van."

The Book Thief is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Markus Zusak, waarin een jong verweesd meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland wordt opgevangen in een gastgezin. Om de ellende door te komen, steelt ze boeken, die ze samen leest met haar pleegvader, de rol van Rush. "Ik vind het perspectief van de film mooi", zegt de acteur, die in 1997 een Oscar won voor zijn rol in het drama Shine.

"Vaak zijn Duitsers in oorlogsfilms namelijk stereotypen", vervolgt Rush. "Hier niet. Je ziet de oorlog door de ogen van een 12-jarig meisje, haar vriendjes en tegen de achtergrond van een landelijk dorpje. Dat roept meteen veel empathie op", stelt Rush. "Bovendien weten veel tieners van nu, vooral in de Verenigde Staten, totaal niet wat er tijdens die oorlog gebeurde. Alleen daarom al zouden ze The Book Thief moeten gaan zien."

De 62-jarige steracteur, die als Captain Hector Barbossa ook acte de présence gaf in de Pirates of the Caribbean-reeks, constateert nu parallellen met de opkomst van het Nationaal Socialisme, begin jaren dertig. "Je merkt het overal, maar vooral in Europa: die ruk naar extreem rechts. Ook het religieuze fanatisme neemt toe. Waar dat helaas toe kan leiden, zie je in The Book Thief." De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.