Beursgang maker Candy Crush levert half miljard op

De ontwikkelaar van het populaire spel Candy Crush Saga, King Digital, heeft bij zijn beursgang een half miljard dollar (ruim 360 miljoen euro) opgehaald. Het van oorsprong Zweedse bedrijf verkocht dinsdagavond ruim 22 miljoen aandelen voor een prijs van 22,5 dollar. King Digital is woensdag voor het eerst verhandelbaar op de beurs.

Omdat het bedrijf niet zijn volledige belang naar de beurs brengt, maar slechts een deel, ligt de verwachte waarde van het bedrijf een stuk hoger dan de opbrengst. Tegen de huidige aandelenprijs zou King Digital, dat een notering krijgt aan de beurs van New York, bijna 7,1 miljard dollar waard zijn.

King Digital werd in 2003 opgericht en bracht in april 2012 het spel Candy Crush Saga uit, dat zowel op mobiele telefoons, tablets als op Facebook te spelen is. Sindsdien produceerde het bedrijf ook andere spellen, zoals Pet Rescue Saga en Farm Heroes Saga. Inmiddels is King verhuisd naar Ierland.

Het succes van met name Candy Crush maakte dat King zijn omzet vorig jaar ruim tien keer over de kop zag gaan. In totaal behaalde het bedrijf bijna 1,9 miljard dollar aan omzet. De winst steeg zelfs nog harder, van 7,8 miljoen dollar in 2012 naar bijna 570 miljoen vorig jaar.