Leraren schakelen mobieltjes uit

Veel leraren kunnen er van meespreken: hele volksstammen leerlingen zijn tijdens de lessen met hun mobiel in de weer. In Zuid-Korea vond men een oplossing. Via een app kunnen de leerkrachten alle mobieltjes op het schoolterrein op afstand vergrendelen.

De toepassing werd 'iSmartkeeper' gedoopt en kreeg verschillende functies en keuzemogelijkheden mee. Zo kan de applicatie telefoons helemaal vergrendelen, alleen noodoproepen toestaan of alle apps met een simpele druk op de knop afsluiten. Via de GPS krijgt de dienst een overzicht van alle gsm's in en rond het schoolgebouw.

Zuid-Korea is een van de meest vooruitstrevende landen op IT-gebied, maar betaalt daarvoor ook de prijs. Jongeren verbinden zich massaal via ontelbare apps en door verbeteringen als 4G werkt alles nog sneller ook. Alleen wordt de relatie met het apparaat bijna ongezond.

Onderzoeksresultaten laten zien dat achttien procent van de jeugd verslaafd is aan de smartphone. Dat staat gelijk aan een gebruik van meer dan zeven uur per dag. Ook vertonen ze tekenen van angst en depressie als ze hun mobiel niet binnen handbereik hebben. De Zuid-Koreaanse autoriteiten wil de iSmartkeeper inzetten als hulpmiddel om het toenemend aantal verslavingen in te dammen of zelfs terug te dringen.

De eerste testen zijn bemoedigend, al zijn er nog wat kinderziekten. Zo bleven sommige devices lang na het deblokkeren toch geblokkeerd en is er op dit moment alleen een Android-versie voorhanden. Verder vonden de leerlingen natuurlijk in no time manieren waarop ze de app konden omzeilen.

De regering adviseert niettemin aan 677 scholen in de provincie Gangwon-do om de app nu snel in te voeren.