'Waardig' bezoek Chinese president aan Amsterdam

Het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Amsterdam is zaterdag rustig, waardig en ongestoord verlopen. Diverse organisaties protesteerden rond het Koninklijk Paleis op de Dam, maar daarbij ontstonden geen incidenten. Dat meldt de politie zaterdagavond.

De Chinese president en zijn echtgenote Peng Liyuan landden rond het middaguur op Schiphol voor het staatsbezoek aan Nederland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen hen op de luchthaven en rond 16.30 uur op het Koninklijk Paleis, waar het Chinese staatshoofd na het staatsbanket omstreeks 21.45 uur weer vertrok.

Chinese beveiligers zetten 's middags een groot scherm neer op de Dam om te voorkomen dat de president de demonstranten zag. De betogers hadden spandoeken bij zich en riepen de Chinese president op de dialoog aan te gaan met mensenrechtenactivisten en de Dalai Lama. Ook de kwestie Tibet was terug te zien op de spandoeken. Er waren overigens ook pro-Chinese uitingen.

Het staatsbezoek moet de goede banden tussen Nederland en China bevestigen. Met de president reist een groot aantal ministers en een uitgebreide handelsdelegatie mee.

Zondag ontvangt premier Mark Rutte (VVD) de Chinese president op het Catshuis. Deze ontmoeting staat in het teken van de samenwerking tussen beide landen op economisch, politiek en cultureel gebied. Daarna woont president Xi het Sino-Dutch Economic Forum in Noordwijk bij. Koning Willem-Alexander opent het forum, waar ruim tweehonderd Chinese bedrijven en eenzelfde aantal vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven elkaar ontmoeten.

Na het forum vertrekken Willem-Alexander en Máxima, de Chinese president en zijn echtgenote naar Kasteel Keukenhof. Daar krijgt het gezelschap een presentatie over de technologie in de Nederlandse agrarische en voedingssector. Vervolgens doopt de vrouw van de president een speciale tulp.

Xi wordt maandagochtend ontvangen in het gebouw van de Eerste Kamer door senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. President Xi neemt vanaf maandag deel aan de nucleaire top in Den Haag.