Aantal woningen met restschuld fors hoger

Het aantal Nederlanders bij wie de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van hun huis is verder opgelopen. Ruim 1,4 miljoen huizenbezitters zouden begin vorig jaar een schuld hebben overgehouden als ze hun woning toen hadden verkocht. Dat blijkt vrijdag uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Omdat iets minder dan 4,3 miljoen huishoudens in Nederland een eigen woning heeft, zou in januari 2013 ongeveer een derde van de Nederlanders na verkoop een schuld hebben overgehouden. Het aantal ligt daarmee fors hoger dan begin 2012, toen de hypotheken van 1,1 miljoen huishoudens 'onder water' stonden.

De hypotheekproblemen van Nederlandse huishoudens hangen sterk samen met de prijzen van woningen, die sinds het begin van de crisis in 2008 flink zijn gedaald. Aan het begin van dat jaar had namelijk slechts 13 procent van de Nederlanders een hypotheek die onder water stond. Omgerekend waren dat iets meer dan vijfhonderdduizend huishoudens.

Ook de omvang van de restschuld is opgelopen, van 52 duizend euro begin 2012 naar 61 duizend euro begin vorig jaar. Vooral jongeren kampen met een woning met onderwaarde. Bijna twee derde van de mensen met een hypotheek onder water is jonger dan 45 jaar.