Prinses Beatrix opent nieuw Armando Museum

Het nieuwe Armando Museum wordt vrijdagmiddag geopend door prinses Beatrix. Het Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik is gewijd aan het oeuvre van de kunstenaar. Het Armando Museum in Amersfoort brandde in 2007 volledig af. "Ik ben heel blij dat er weer ruimte is voor zijn collectie en dat de prinses het museum opent", zegt museumdirecteur Yvonne Ploumen.

De 84-jarige kunstenaar is zelf ook bij de opening aanwezig en wordt toegesproken door zijn vriend en collega-dichter Cees Nooteboom met wie hij veel tijd doorbracht in Berlijn. Prinses Beatrix heeft ook een persoonlijke band met Armando. Ze is een liefhebber van zijn werk en was ook bij de opening van het Armando Museum in 1998. Armando kreeg in 2009 van Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap.

Door de brand in 2007 werd het Armando Museum compleet verwoest. Ruim veertig werken gingen verloren. Twee schilderijen konden na de brand uit het museum worden gered.

Het MOA opent met de tentoonstelling Armando in het Woud. Het museum toont het brede oeuvre van de veelzijdige kunstenaar, die niet alleen dicht en schildert, maar ook beeldhouwt, schrijft, tekent, theater en muziek maakt.

Het museum is gevestigd in het achttiende-eeuwse landhuis Oud Amelisweerd. Naast het werk van Armando is ook de collectie van de buitenplaats te zien en bijna 250 jaar oud papieren Chinees behang, dat door de V.O.C. naar Nederland is gebracht. De wanden van de twee belangrijkste salons van het landhuis zijn er mee bedekt.

Het museum is vanaf zaterdag voor publiek geopend.