[Eredivisie] Preview speelronde 29

Komend weekend worden er slechts vier wedstrijden in de Eredivisie afgewerkt. Dit heeft allemaal te maken met de nucleaire top, die in Den Haag wordt gehouden. De resterende duels staan voor 2 april op de rol. Wij beschouwen in elk geval voor op het duel tussen AZ en PEC Zwolle.

AZ is de enige Nederlandse ploeg, die nog in een Europees toernooi actief is. Donderdagavond slaagde de Alkmaarder formatie er namelijk in om door te dringen tot de achtste finales van de Europa League. In Rusland hield de ploeg van trainer Dick Advocaat FC Anzhi Makhachkala op een doelpuntloos gelijkspel, waardoor de 1-0 zege in het AFAS-stadion voldoende bleek.


Stef Nijland probeert te midden van drie AZ-spelers een ploeggenoot te bereiken (PRO SHOTS / Peter Lous)

Direct effect is wel dat AZ in de Eredivisie niet heel goed meedraait. De ploeg staat daar op de zevende plaats en heeft 40 punten. Dat zijn er negentien minder dan koploper Ajax en maar drie meer dan PEC Zwolle, dat komend weekend naar Alkmaar zal afreizen.

De Zwollenaren kennen voor hun doen een prima seizoen. Na 28 speelronden staat de ploeg van trainer Ron Jans op de achtste plaats en boekte tot dusver negen keer een zege. Aan het begin van de competitie draaide de Zwollenaren zelfs in de top mee en stond in de vierde, vijfde en zesde speelronde op nummer één.

Als we een blik op de geschiedenis werpen, dan blijkt dat niet AZ maar PEC Zwolle in het verleden de grootste onderlinge overwinning boekte. In het seizoen 2002/2003 wonnen de Zwollenaren in eigen huis met 5-1 van de Alkmaarders. Marino Promes was verantwoordelijk voor drie doelpunten en was daarmee de gevierde man. De andere treffers kwamen op naam van Maarten Schops en Pascal Bosschaart. Kenneth Perez redde in die editie de eer voor AZ.

Robin Nelisse (AZ) probeert twee tegenstanders te slim af te zijn (PRO SHOTS / Jan Kanning)

Naast dit duel treft FC Groningen in eigen huis Vitesse, gaat N.E.C. Nijmegen op bezoek bij sc Heerenveen en krijgt PSV bezoek van Roda JC. Hoe de stand er na deze vier wedstrijden uitziet, weten we zondagavond rond de klok van 16.30 uur. De overige duels worden allemaal op 2 april om 18.45 uur gespeeld.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
21 mrt om 20.30 uur Voetbal International RTL7
22 mrt om 18.45 uur FC Groningen - Vitesse FOX Sports 1
22 mrt om 19.45 uur sc Heerenveen - N.E.C. Nijmegen FOX Sports 3
22 mrt om 20.45 uur PSV - Roda JC FOX Sports 1
22 mrt om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
23 mrt om 02.09 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
23 mrt om 14.30 uur AZ - PEC Zwolle FOX Sports 1
23 mrt om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
23 mrt om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
23 mrt om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1