Accijnsverhoging tast brandstofverkoop niet aan

De accijnsverhoging op brandstoffen heeft in januari niet geleid tot een daling in de verkoop. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het totaal verkochte hoeveelheid benzine, diesel en lpg liep op tot 1079 miljoen liter. Dat is een stijging van 0,7 procent in vergelijking met januari vorig jaar.

Dat er in de eerste maand na de accijnsverhoging meer brandstof werd verkocht, komt met name doordat er bij pompstations meer diesel werd getankt. De verkoop daarvan liep met 3,6 procent op naar 603 miljoen liter. Bij benzine en lpg was daarentegen wel sprake van een daling, maar die werd opgevangen door de hogere verkoop van diesel.

Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs kochten in januari gemiddeld een kleine 1,4 procent minder benzine dan vorig jaar. Omgerekend gaat het dan om zo'n 438 miljoen liter Euro95 en Superplus 98. De verkoop van lpg liep veel sterker terug, met ruim zeventien procent naar 36 miljoen liter.

De cijfers van het CBS stroken niet met die van brancheverenigingen zoals Bovag en de Belangenvereniging Tankstations (BETA). Die clubs stellen dat de omzet van tankstations flink te lijden heeft onder de accijnsverhoging in januari van dit jaar. Zij willen dat Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) de verhoging terugdraait.

Belangrijk verschil is dat de cijfers van het CBS betrekking hebben op de verkoop over heel Nederland. De brancheverenigingen spreken daarentegen over de 130 van de 575 tankstations die op steenworp afstand van de grens liggen. Daar zou de verkoop in januari met een kwart zijn gedaald in vergelijking met een jaar eerder, stelden ze vorige maand. Als die daadwerkelijk hun deuren moeten sluiten kan dat natuurlijk wél nadelig zijn voor de staatskas en zullen de accijnzen wellicht nóg hoger moeten worden om de automobilist tot het maximum uit te knijpen en het Haagse pluche te bekostigen.

De cijfers van het CBS sluiten de bewering van de belangenclubs overigens niet helemaal uit. Als de verkoop in de grensregio's echter werkelijk zo sterk is als beweerd, dan wil dat zeggen dat de tankstations in de rest van het land na de accijnsverhoging juist flink meer brandstoffen verkocht.

Ook cijfers van Wiebes lijken erop te wijzen dat Nederlanders niet massaal de grens over vluchten om hun tank in België of Duitsland met goedkopere brandstof te vullen. De staatssecretaris schreef dinsdag namelijk dat de overheid in januari meer accijns heeft ontvangen op benzine, lpg en diesel dan vorig jaar.

In totaal zou de staatskas 608 miljoen euro aan accijnsinkomsten op brandstoffen hebben ontvangen. In januari van vorig jaar was dat nog 579 miljoen euro, zo schreef Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.