Advocaat: Van der Sloot over vijf jaar vrij man

Joran van der Sloot, die in Peru een celstraf van 28 jaar uitzit voor moord, zou al in 2019 vrij kunnen komen. Dat stelt althans zijn advocaat Máximo Altez. Volgens de raadsman is het gedrag van zijn cliënt in de Piedras Gordas-gevangenis in Lima tot nu toe voorbeeldig, waardoor hij in aanmerking zou komen voor een forse strafvermindering.

In Peru mag een gevangene nadat hij een derde van zijn straf heeft uitgezeten om gratie vragen. De autoriteiten kijken dan onder meer naar zijn gedrag en geestelijke gezondheid voordat zij toestemming geven. Altez stelt dat zijn cliënt mentaal veel stabieler is dan voorheen. Bovendien zou Van der Sloot zijn goede wil tonen door Engelse les te geven aan bewakers en medegevangenen.

Van der Sloot is volgens Altez niet bang voor uitlevering aan de VS na zijn straf in Peru, waar het hooggerechtshof onlangs toestemming voor gaf. Zowel de Nederlander als zijn raadsman is ervan overtuigd dat de afpersingszaak van de moeder van Natalee Holloway bij zijn vrijlating is verjaard. Een justitiewoordvoerder van de staat Alabama, waar de zaak loopt, ontkent dit echter.

Van der Sloot is nog altijd hoofdverdachte in de zaak van de in 2005 op Aruba verdwenen Amerikaanse tiener. Hij beloofde haar moeder in ruil voor een kwart miljoen dollar informatie te verstrekken over de zaak. Hij kreeg een fractie van het bedrag, waarmee hij naar Peru vertrok.

Daar vermoordde hij eind mei 2010 de Peruaanse studente Stephany Flores. Van der Sloot werd kort daarop aangehouden. In 2012 werd hij tot 28 jaar cel veroordeeld. Voor het gratieverzoek wordt gerekend vanaf het moment van zijn detentie.